Start bouw insectenhotel heemtuin de Dwarsgouw

Er is gestart met de bouw van een insectenhotel in Heemtuin de Dwarsgouw. Het hotel is vooral bedoeld voor wilde bijen, maar zal ook een paradijs worden voor onder andere spinnen, duizendpoten en miljoenpoten. Naar verwachting zal het project in februari klaar zijn.

Diverse vrijwilligers van IVN Waterland gaan wekelijks richting het natuurdeel van het Purmerbos en heemtuin De Dwarsgouw om te werken aan het beheer en onderhoud. De Dwarsgouw is in de midden jaren ’60 aangelegd aan het Trimpad als compensatie voor de bouw van woonwijk Wheermolen en gaat nu plek bieden voor een groot insectenhotel. ‘‘Voor de constructie van het hotel hebben we een aanvraag ingediend bij de Waterlandse Uitdaging’’, vertelt Jan Rijnders, coördinator insecten- en spinnengroep. ‘‘Op den duur zijn we gekoppeld aan een Purmerendse houthandel, die dit project voor ons mogelijk maakt.’’

Het insectenhotel biedt plek voor diverse gasten, waaronder wilde bijen. ‘‘Op dit moment staan de wilde bijen op het punt van uitsterven. Door dit insectenhotel neer te zetten én in de omgeving daarvan bloemen te planten hopen we de leefomgeving van de bijen te vergroten.’’ Vanwege de verschillende structuren in het hotel zullen ook onder andere spinnen, duizendpoten en miljoenpoten zich thuisvoelen.

Het hotel wordt in februari opgeleverd, waardoor eind maart, begin april de eerste gasten kunnen worden ontvangen.