RTV Purmerend.nl

Joost Zaat beantwoordt vaccinatievragen in podcast

Prikken, prikken en nog eens prikken. Het coronavaccin lijkt de enige uitweg van deze crisis, maar wat is eigenlijk een vaccin en wat doet het met je lichaam. Huisarts en columnist Joost Zaat beantwoordt in de nieuwste podcast van Wesley Dekker vaccinatievragen van luisteraars.

Toen 2021 slechts één paar dagen oud was plaatsten we een oproep op de Facebookpagina van RTV Purmerend, waarbij Purmerenders diverse vragen instuurde over onder andere het vaccinatiebeleid en wat het coronavaccin doet met je lichaam. Deze vragen worden in de podcast zo goed mogelijk beantwoordt door huisarts Joost Zaat.

De Purmerender ging officieel middenin de coronacrisis – op 30 april – met pensioen, maar is nog steeds actief als waarnemend huisarts binnen én buiten de Purmerendse stadsgrenzen. ‘‘Het zou het verkeerde moment zijn geweest om eind april met pensioen te gaan. Deze gezondheidscrisis is zwaar, maar het is enorm belangrijk dat er mensen zijn die de schouders eronder zetten’’, vertelt de plichtbewuste huisarts. ‘‘Wat is zo lastig aan deze coronapandemie?’’, vroeg presentator Wesley Dekker hem. Zaat antwoordde: ‘‘We kunnen relatief weinig doen tegen het coronavirus. Als het misgaat denk ik geregeld of het voorkomen had kunnen worden. Nee, helaas niet.’’ De huisarts beantwoordt in de podcast niet alleen de vaccinatievragen, maar vertelt ook meer over het coronavirus zelf, het effect van een gezonde leefstijl op de weerstand en de ongelijkheid in de zorg – die er volgens Zaat tot op de dag van vandaag is.

Wesley’s Podcast, elke maandagavond vanaf 21.00 uur op RTV Purmerend (radiofrequentie 104.9 FM en televisiekanaal Ziggo 36 en KPN 1390). Daarnaast is de podcast ook te beluisteren via je favoriete podcastapp.