Brand Stadsverwarming door falende schakelaar

Het is nog niet duidelijk wat de precieze oorzaak was van de brand in een transformatorhuisje van Stadsverwarming Purmerend (SVP) op 9 december vorig jaar. SVP houdt er rekening mee dat een korte afwijking van het hoogspanningsnet heeft gezorgd voor een storing aan een schakelaar in het huisje. Dat schrijft wethouder Mario Hegger in een memo aan de gemeenteraad.

Rond 19.30 uur die avond brak in het huisje brand uit, die door de brandweer snel onder controle was gebracht. Door de brand en stroomstoring vielen de warmteproductie-installaties enkele uren uit. Rond tienen die avond kwam de levering van warmte langzaam weer op gang en om 01.00 uur konden alle huizen weer van warmte worden voorzien. Het hele transformatorhuisje is inmiddels vervangen.

Stadsverwarming Purmerend heeft het voorval meteen gemeld bij de Omgevingsdienst IJmond en de gemeente. Op basis van de eerste gegevens ziet het er naar uit dat een inkomende schakelaar niet heeft gefunctioneerd. Hoe dat kon gebeuren wordt nog onderzocht door Stadsverwarming en Liander, de eigenaar van de schakelaar. Mogelijk is een korte afwijking in de spanning op het hoogspanningsnet de oorzaak, maar nader onderzoek moet uitwijzen of dat inderdaad de oorzaak van de brand was.