Te weinig gebruik teststraat, afschaling een feit

Er komen minder afspraakmogelijkheden bij de coronateststraat, omdat er steeds meer ongebruikte capaciteit overblijft. De GGD benadrukt dat iedereen nog steeds snel terecht kan voor een test.

Echt druk is het in de teststraat na de opleving rond de donkere dagen voor kerst niet meer geweest. Vorige week werd de teststraat achttien procent minder bezocht. Deze week zette de trend door en werden er in vergelijking met de eerste volle week van het jaar negen procent minder mensen getest. Vanaf maandag 18 januari zijn er minder afspraakmogelijkheden opengesteld om een coronatest te doen. GGD Zaanstreek-Waterland benadrukt wel dat mensen ook na de afschaling snel terecht kunnen voor een afspraak.

Een van de redenen dat het rustiger is - is volgens de GGD - de komst van tijdelijke testbussen in Volendam en de Zaandamse wijk Poelenburg. De bussen stonden daar in de periode van 6 tot en met 10 januari, maar komen vanaf maandag 18 januari weer terug. Mensen kunnen in de testbussen zonder afspraak terecht. Eind januari evalueert de GGD de testbussen en wordt besloten of ze langer ingezet gaan worden.