Persconferentie: ‘‘Avondklok wordt voorbereid’’

Als het aan premier Mark Rutte ligt komt er een avondklok. Dit maakte Rutte bekend in de persconferentie van woensdagmiddag 20 januari.

‘‘Ik begrijp dat Nederland vandaag zal kijken naar de maatregelen die worden afgekondigd, want iedereen is coronamoe’’, vertelde minister-president Mark Rutte aan het begin van de persconferentie. ‘‘Het voelt alsof het steeds zwaarder wordt en daarom is het belangrijk dat we nu stappen zetten waardoor snel meer mogelijk is.’’ De maatregelen waar Rutte op doelt zijn onder andere een vliegverbod voor een aantal landen, het beperken van thuisbezoek van twee naar één persoon en een avondklok.

De avondklok moet gaan gelden tussen 20.30 en 04.30 uur. Zo snel mogelijk wordt de controversiële maatregel besproken in de Tweede Kamer, waardoor de avondklok – met genoeg steun – definitief wordt. Het is dan verboden om op straat te zijn, behalve voor uitzonderingen als werk, mantelzorg en een hond die uitgelaten moet worden. Wanneer je zonder geldige reden tijdens de avondklok op straat bent, geldt dat als een misdrijf en geldt een boete van 95 euro.

Rutte benadrukte in de persconferentie dat alle stapsgewijs ingevoerde maatregelen gelden tot dinsdag 9 februari. Voor meer informatie over alle maatregelen en de daarbij behorende uitzonderingen, zie de website rijksoverheid.nl.