Avondklok voor het eerst van kracht

De avondklok is vanaf zaterdag 23 januari tussen 9 uur ’s avonds en half 5 ’s ochtends van kracht. Burgemeester Don Bijl vertelde in gesprek met RTV Purmerend over de handhavingsaanpak.

Het is vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur verboden om op straat te zijn. Naast de openbare grond is het verboden om op alle erven bij voor publiek openstaande gebouwen te zijn. Bij deze maatregel gelden ook een aantal uitzonderingen, waaronder calamiteiten, werk, mantelzorg en een hond die uitgelaten moet worden. Wanneer personen zich tijdens de avondklok op openbare grond begeven wordt een boete van 95 euro geriskeerd. ‘‘In eerste aanleg is de handhaving van de avondklok een taak voor de politie’’, vertelde burgemeester Don Bijl in een ingelast gesprek met Mick Smits bij RTV Purmerend. ‘‘Er is zeker de eerste tijd meer politie op straat om ’s nachts te surveilleren. We weten niet precies wat er gaat gebeuren, maar ik ga ervan uit dat de meeste mensen redelijk zijn en weten waarom maatregelen als de avondklok nodig zijn.’’

Vooralsnog geldt de avondklok tot de vroege ochtend van woensdag 10 februari. Een besluit over de avondklok valt samen met het besluit van de andere coronamaatregelen op 2 februari.