RTV Purmerend.nl

Beemsterraad maakt uitbreiding knoflookboerderij mogelijk

De Beemsterraad is dinsdagavond akkoord gegaan met de uitbreiding van de knoflookboerderij op de Rijperweg. De vergroting van het bouwvlak met 2 hectare maakt de bouw van een nieuwe schuur en uitbreiding van parkeerplekken mogelijk. Daardoor kunnen dertig arbeidsmigranten op een zorgvuldige manier gehuisvest worden. Meer parkeerruimte biedt tevens een grotere verkeersveiligheid. Alleen D’66 stemde tegen.

Voor de komende periode blijven tien tijdelijke accommodaties gehandhaafd achter het bedrijf. De overige units worden verwijderd. Afhankelijk van de toekomstige ontwikkelingen zal hierover in de komende jaren een nieuw voorstel komen. ‘Door de uitbreiding van de parkeerplaats en het verbreden van de dam, is het mogelijk om de vrachtwagens snel van de Rijperweg te krijgen. Dit zal de verkeersveiligheid aanzienlijk verbeteren’, aldus de indieners.

 De heer Beemsterboer van D66 stelde de vraag of er met de uitbreiding nog gesproken  kan worden van een agrarisch bedrijf (houden van dieren en/of telen van gewassen) of dat er sprake is van een productiebedrijf (machinaal verwerken van de knoflook). ‘Is dat laatste het geval dan hoort de knoflookboerderij thuis op een bedrijventerrein. Het nu toestaan zou uiteindelijk ook het toekomstig belang van de onderneming kunnen schaden’, aldus Beemsterboer. Ook zette hij vraagtekens bij de wijze waarop de arbeidsmigranten worden ondergebracht.

De andere partijen deelden deze visie niet en complimenteerden de ondernemer. Al werd er door de heer de Waal van de PvdA/GroenLinks wel zorg uitgesproken over de ‘verdozing’ van het landschap. Portefeuillehouder Zeeman was verheugd en complimenteerde het bedrijf met de zorgvuldige detaillering van de plannen. Ze memoreerde dat de plannen passen binnen het vigerend bestemmingsplan 2012 en constateerde tevens dat het veelzeggend was dat er geen bezwaren tegen het plan zijn ingediend. D66 stemde als enige partij met een stemverklaring tegen de plannen.