RTV Purmerend.nl

Mantelzorgers krijgen hulp van vrijwilligers door pilot Gemeente Purmerend

De coronacrisis heeft de druk op de mantelzorgers vergroot. Om hen te steunen, is de gemeente Purmerend samen met WelzijnWonenPlus begin dit jaar de pilot Respijthulp gestart. Respijthulpen zorgen ervoor dat de mantelzorgers ondersteund en ontlast worden in hun taken.

Voor veel inwoners van Purmerend is het mogelijk om nu thuis te blijven dankzij de toewijding van hun mantelzorgers. De pilot Respijthulp is gestart door wethouder Rotgans voor mantelzorgers die behoefte hebben aan ondersteuning. Met de respijthulp krijgen mantelzorgers meer rust, zodat de taken als mantelzorger langer kunnen worden uitgevoerd.

Respijthulp is niet hetzelfde als respijtzorg. Bij respijtzorg worden ook zorgtaken overgenomen en daarvoor hebben de vrijwilligers een bepaalde opleiding voor nodig. De vrijwillige respijthulpen zullen zich met wisselende taken bezighouden, die afgestemd worden op de zorgvrager.

Mantelzorgers kunnen vooraf aangeven wanneer zij graag hulp zouden willen hebben van een respijthulp. Zo kunnen mantelzorgers gepland vrij nemen en kan er gekeken worden welke vrijwilliger goed bij de ondersteuning past die nodig is.

Het inzetten van vrijwilligers als ondersteuning voor de mantelzorgers is al eerder succesrijk geweest, maar de laatste jaren is het vinden van vrijwilligers lastiger geworden. Ook is de vraag naar vrijwilligers groter dan het huidige aanbod. Om meer vrijwilligers te vinden biedt de gemeente een vergoeding voor vrijwilligers. De respijthulpen krijgen naast €5,00 per uur ook reiskosten vergoed. De gemeente Purmerend hoopt hiermee dat het vinden van vrijwilligers eenvoudiger wordt.

 Interesse? Aanmelden kan via de website,  https://welzijnwonenplus.nl/vrijwilligers_regelingen/  of telefonisch: 0299 426 364.