RTV Purmerend.nl

Vaccinatie voor 9000 jongeren

De GGD Zaanstreek-Waterland heeft aan ruim 9000 kinderen van 8, 13 en 14 jaar in de regio een uitnodiging gestuurd voor een inenting tegen ziektes als de bof en mazelen. In Purmerend gebeurt dat op vrijdag 19 februari sporthal De Vaart aan het Koggenland in de Purmer-Zuid. De GGD krijgt regelmatig de vraag van ouders of het wel veilig is om de inenting te krijgen, nu het coronavirus ook circuleert. De weerstand wordt niet minder na de prik. Kinderen zijn dus niet extra vatbaar voor het coronavirus, aldus de GGD.

Corona zorgt er wel voor dat de GGD in het maken van de afspraken rekening houdt dat ouders en kinderen op de plek van de vaccinatie elkaar zo min mogelijk treffen. De kinderen geboren in 2012 hebben een uitnodiging gekregen voor de prik tegen BMR/DTP. De afkortingen staan voor Bof, Mazelen en Rode Hond en voor Difterie, Tetanus en Polio. Meisjes die geboren zijn in 2008 worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen HPV. Dit vaccin beschermt tegen het gelijknamige virus dat op termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Tenslotte worden jongeren, geboren in 2007, uitgenodigd voor een meningokokken.

Volgens het landelijk geldend vaccinatieprogramma komt ieder kind in aanmerking voor inentingen. Deze houden de weerstand op peil die het kind bij vorige vaccinaties heeft opgedaan of voegen een nieuwe weerstand toe. Ouders kunnen vragen tussen 9.00 en 12.00 uur telefonisch stellen op 075-6518360. Of per e-mail via prikafspraak@ggdzw.nl.