Crowdfundingsactie begraafplaats levert ruim €1400 op

De crowdfundingsactie naar aanleiding van de vernielingen op de oude begraafplaats heeft ruim 1400 euro opgeleverd. Alex Vallentgoed, oprichter en voorzitter van Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats, is te gast in de podcast van Wesley Dekker.

Alex Vallentgoed ontdekte vernielingen aan 23 graven. Een supporter van de begraafplaats aan de Nieuwstraat startte een crowdfundingsactie voor de geleden schade. Afgelopen vrijdag 12 februari reikte wethouder Eveline Tijmstra 1400 euro uit, een klein overig bedrag was door gulle gevers direct overgemaakt naar de bankrekening van de stichting. ‘‘Ik ben zo dankbaar voor de crowdfunding die is opgezet’’, vertelde Vallentgoed eerder aan RTV Purmerend.

Tijdens de nieuwste podcastaflevering over de oude begraafplaats wordt niet alleen gesproken over de vernielingen, maar ook over de vrijwilligers en de geschiedenis van de begraafplaats. ‘‘De begraafplaats bestaat al vanaf 1664 en sinds 1960 is er niet meer begraven. Daardoor is er relatief weinig geruimd.’’ Over de doden die begraven liggen aan de Nieuwstraat heeft Vallentgoed in september 2020 een boek geschreven, ‘De mummie van Purmerend’. ‘‘Er zijn de afgelopen jaren veel verhalen bij mij binnengekomen over de overledene. Een deel van deze verhalen zijn gebundeld in dit boek.’’

Wat het doel is voor de begraafplaats in de komende jaren? ‘‘Het behoudt in het geheel en de afzonderlijke monumenten. De overleden personen hebben Purmerend gemaakt. Het is dankbaar werk om mee te werken aan dit bijzondere project.’’

De 54ste aflevering van Wesley’s Podcast is maandagavond 15 februari vanaf 21.00 uur te beluisteren bij RTV Purmerend (radiofrequentie 104.9 FM en televisiekanaal Ziggo 36 en KPN 1390). De podcast is ook te beluisteren via je favoriete podcastapp.