Avondklok blijft toch geldig

De avondklok blijft in ieder geval tot en met het hoger beroep van aankomende vrijdag van kracht. Dat heeft het hof in Den Haag besloten. Eerder op dinsdag 16 februari besloot een rechter dat de avondklok op de kortste termijn moest worden opgeheven.

Uitspraken omtrent de avondklok van de Haagse rechtbank, moeten worden geschorst. Dat heeft het hof in Den Haag dinsdagavond, slechts twintig minuten voor het ingaan van de avondklok, besloten. De staat ging in beroep tegen de uitspraken van de Haagse rechtbank en vroeg in een spoedappèl om de uitspraak te schorsen. Hierdoor blijft de avondklok gelden tot het hoger beroep van aankomende vrijdag 19 februari.

De rechtbank oordeelde dinsdagochtend dat er een zeer zorgvuldige besluitvorming nodig is om de avondklok in te voeren. Voor de invoering van de maatregel om het coronavirus in te dammen is gebruikgemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Bij deze wet worden de Eerste en Tweede Kamer niet betrokken bij de besluitvorming. ‘‘De Eerste en Tweede Kamer hadden moeten worden betrokken bij de uitzonderlijke maatregel, omdat er geen sprake is van bijzondere spoedeisendheid’’, vindt de rechter. ‘‘De wet is bedoelt voor situaties waar de spoed zo hoog is dat debatteren niet mogelijk is. In dit specifieke geval is er uitgebreid gedebatteerd, dus vervalt de bijzondere spoedeisendheid.’’

Vorige maand kondigde demissionair premier Mark Rutte de voorbereidingen voor de controversiële maatregel aan. De avondklok geldt tussen 21.00 en 04.30 uur. Het is dan verboden om op straat te zijn, behalve voor uitzonderingen als werk, mantelzorg en een hond die uitgelaten moet worden. Wanneer je zonder geldige reden tijdens de avondklok op straat bent, staat dat gelijk aan een misdrijf en geldt een boete van 95 euro.