Woonvorm voor (jong)volwassenen op de Walakker

Woonvorm voor (jong)volwassenen op de Walakker

Kreeg de gemeente Purmerend in december 2020 bericht over het ontvangen van 1 miljoen euro subsidie voor het plan ‘Een (t)huis, een toekomst’; nu krap 3 maanden verder komt het eerste project al uit de steigers. De gemeente maakte bekend dat ze een samenwerking aangaat met het algemeen opvangcentrum Purmerend (AOP) en de Heeren van Zorg voor het huisvesten en begeleiden van (jong)volwassenen aan de Walakker 163 in de Purmer-Noord.

In drie aaneengeschakelde, onderling verbonden, woningen komen 10 volwaardige kamers met op de begane grond gemeenschappelijke ruimtes. De woningen zijn bedoeld voor (jong)volwassenen tussen de 16 en 27 jaar. Op de Walakker krijgen ze ondersteuning en coaching bij de ontwikkeling van sociale en financiële vaardigheden met als doel om uit te stromen naar een eigen, zelfstandige woonplek.

Kenmerkend voor deze pilot is de scheiding tussen wonen en de benodigde zorg. Vanuit de organisatie Heeren van Zorg wordt begeleiding en ondersteuning geboden op individuele basis in de vorm van maatwerk. Een woordvoerder van de gemeente Purmerend laat weten dat het nadrukkelijk niet de bedoeling is dat personeel van de Heeren van Zorg 24 uurs begeleiding geeft.  

De subsidie wordt gebruikt om het pand geschikt te maken voor bewoning door 10 bewoners met ieder hun eigen huishouden. Bij de verbouwing wordt daarom rekening gehouden met het creëren van ruimte, rust en afstand door het toevoegen van dakkapellen en dakramen. Bij deze woonvorm zijn ook de andere Waterlandse gemeenten betrokken. Voor hen is Purmerend tevens budgethouder.