Frans Bromet over carrière: ‘‘Ik denk nog lang niet aan stoppen’’

Documentairemaker Frans Bromet (76) heeft een lange carrière als programmamaker en schuwt daarbij geen onderwerpen. De afgelopen jaren maakte hij onder meer een documentaire over zelfmoord onder mannen en een serie portretten over kankerpatiënten. Frans Bromet is te gast in de nieuwste aflevering van Wesley’s Podcast.

Het leven is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Traditionele media maken steeds meer plaats voor een wereld waarin online en offline media hand in hand gaan. Het wordt steeds makkelijker om zelf artikelen, nieuwsbrieven, journaals en documentaires te maken. ‘‘Wat is het verschil tussen een video die mijn buurman maakt en een documentaire van Frans Bromet?’’, vroeg Wesley Dekker. Bromet antwoordde: ‘‘Een documentaire mag geen seconde te veel bevatten en de verhaallijn moet goed zijn. Alles wat je in beeld ziet moet de documentaire dienen.’’

‘‘Nieuwsgierigheid is de grootste drijfveer die ik heb bij het maken van een documentaire. Wanneer ik geen interesse heb in het onderwerp werkt het niet.’’ Bromet heeft altijd de behoefte gevoeld om meer te weten te komen over de geschiedenis van zijn familie in de Tweede Wereldoorlog. ‘‘Ik ben geboren in de nadagen van de oorlog, dus ik kan niet treuren om de vermoorde familieleden die ik heb. Ik zie die mensen meer als onderdeel van een grote groep joden die allemaal hetzelfde zijn overkomen.’’ Het was in huize Bromet niet een dagelijks onderwerp om over te praten, maar het onderwerp werd niet vermeden. Na de oorlog besloot vader Bromet – net als velen van zijn generatie – dat hij niks te maken wilde hebben met Duitsland.: geen voet zou hij meer zetten op Duitse grond. Dit vormde uiteindelijk de basis voor de autobiografische documentaire ‘Drielandenpunt’ uit 1974. In de film probeert de documentairemaker zijn vader over te halen om de grens over te steken naar Duitsland. Een mentaal grote stap, die leidde naar een bijzonder verhaal waarin de ouders van Bromet nog jaren richting het ooit gehate Duitsland op vakantie gingen. Het is een van de bijzondere verhalen die hoort bij de documentaires die de Ilpendammer heeft gemaakt.

Bromet kreeg in 2017 de Ere Nipkowschijf voor zijn gehele oeuvre en kwam daarmee in het illustere rijtje van prijswinnaars. Onder anderen Van Kooten en De Bie, Sonja Barend en Taarten van Abel wonnen de prijs eerder. Stilzitten houdt Bromet niet van: een paar weken geleden werd zijn nieuwe documentaire tweeluik ‘Rechts in beeld’ uitgezonden bij NPO 2. ‘‘Ik heb een mooi vak. Ik ga door zolang het mogelijk is.’’

Wesley’s Podcast, elke maandagavond vanaf 21.00 uur op RTV Purmerend (radiofrequentie 104.9 FM en televisiekanaal Ziggo 36 en KPN 1390). De podcast van Wesley Dekker is ook te beluisteren via je favoriete podcastapp.