Jan van Egmond bereidt zich voor op eeuwfeest

Een reünie, boek over de geschiedenis, website, aftelklok en nog meer. Er staat bij het Jan van Egmond Lyceum veel op de planning voor het aankomende schooljaar en dat is niet voor niets. De school die eerder bekendstond onder de namen RHBS en RSG viert haar honderd jarig jubileum.

Voor het jubileum van de school, die inmiddels meer dan twintig jaar gevestigd is aan de Hoornselaan, is een commissie opgericht. Commissieleden Babs van Hasselt en Marlies Vermeulen zijn te gast in de podcast van Wesley Dekker. ‘‘Pas vier jaar na de oprichting werd het schoolgebouw aan de Wilhelminalaan in gebruik genomen. Dat heeft veel voeten in de aarde gehad’’, zegt Marlies Vermeulen, die zich heeft verdiept in de geschiedenis van de school en het oude schoolgebouw. ‘‘Het gebouw had een grote functie. Gemeenten uit de omgeving betaalden mee aan de bouw en van alle windrichtingen kwamen leerlingen richting de Wilhelminalaan om onderwijs te genieten.’’

De school telde 71 leerlingen bij de start en inmiddels heeft het Jan van Egmond Lyceum ongeveer 1500 leerlingen. Wat Marlies het meest kenmerkend vindt aan de school? ‘‘Je ziet dat veel mensen voor hele lange tijd verbonden zijn gebleven aan de school, dertig of veertig jaar het komt geregeld voor. Dat vind ik mooi.’’ Commissielid Babs van Hasselt heeft meerdere generaties opgegroeid zien worden in en rond de school. ‘‘Ik kwam in 1984 te werken op de school. Het was destijds lastig voor leraren om een baan te vinden. Purmerend was continu groeiende, dus ik hoefde niet bang te zijn dat ik weer mijn baan zou verliezen. Sterker nog, hier waren juist steeds meer mensen nodig. De school is naar mijn mening altijd een plek van kansen geweest, dat zie je ook wel aan waar oud-leerlingen terecht zijn gekomen. ’’ Voor Babs en Marlies staat een ding vast: de school heeft een bijzonder plekje in het hart. Marlies: ‘‘Ik heb er negen jaar gewerkt als wiskundedocent, maar het blijft toch nog steeds mijn school.’’

De commissie voor het eeuwfeest is niet alleen op zoek naar sponsoren, maar ook naar informatie. ‘‘We hebben nog zoveel nodig. We willen écht uitpakken en daarvoor hebben we gewoon extra geld nodig. Daarnaast zoeken we ook meer informatie.’’ De commissie roept oud-leerlingen op om de enquête in te vullen. Ook voor vragen en tips is de commissie te bereiken, namelijk via het e-mailadres eeuwfeestjel@psg.nl.

Wesley’s Podcast, elke maandagavond vanaf 21.00 uur op RTV Purmerend (radiofrequentie 104.9 FM en televisiekanaal Ziggo 36 en KPN 1390). De podcast van Wesley Dekker is ook te beluisteren via je favoriete podcastapp.