RTV Purmerend.nl

Boetes telefoongebruik achter het stuur in Purmerend afgenomen, Beemster fors gestegen

Het aantal uitgeschreven boetes voor telefoongebruik achter het stuur is landelijk toegenomen met 40 procent. Echter, in Purmerend is afgelopen jaar 17 procent minder beboet op de overtreding. In Beemster was er een toename van 50 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Werden er in 2019 nog 489 boetes in Purmerend uitgedeeld voor telefoongebruik achter het stuur, in 2020 waren dat er 83 minder. Beemster zag het afgelopen jaar de hoeveelheid boetes toenemen met 50 procent, van 154 naar 231.

Landelijk leverde de boetes voor het foutieve gebruik van de telefoon ruim 32 miljoen euro op. In 2019 was dit nog 25,4 miljoen euro. Volgens het CJIB is het grootste gedeelte van de boetes opgelegd door agenten die bestuurders betrapten op de weg. Het afgelopen jaar hebben slimme camera’s ook hun intrede gedaan bij de beboeting van telefoongebruik. De camera’s worden ingezet om appende en bellende bestuurders te detecteren. Er wordt door de camera een foto gemaakt, waardoor het Openbaar Ministerie bewijs heeft voor de overtreding.

De overheid is al jaren bezig om mensen meer bewust te maken van de gevaren rondom smartphonegebruik in het verkeer. In september 2018 werd gestart met de campagne ‘MONO’. ‘‘Vroeger dacht je bij slingerende auto’s aan dronken bestuurders’’, zei Cora van Nieuwenhuizen, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, tijdens de lancering van de verkeersveiligheidscampagne. ‘‘We denken dat we kunnen multitasken, maar we kunnen het niet. Appen en rijden gaan niet samen.’’