RTV Purmerend.nl

Aantal ongeldige stemmen valt mee

Vanwege het coronavirus konden afgelopen periode zeventigplussers al hun stem uitbrengen per brief. Het stemmen per post gaat nog niet soepel, meldde de NOS gisteren. Cijfers zijn nog niet bekend, maar in Purmerend en de Beemster lijkt het aantal ongeldige briefstemmen tot nu toe niet groot.

Zo’n twaalfduizend Purmerenders en Beemsterlingen van zeventig jaar of ouder mogen stemmen per brief. In sommige gevallen komen de stempluspas en het briefstembiljet in dezelfde envelop terecht. Vanwege het stemgeheim mogen deze enveloppen niet geopend worden en zouden ze ongeldig verklaard worden.

‘In Purmerend en de Beemster zijn er niet veel briefstemmen verkeerd opgestuurd’, aldus de woordvoerster van de gemeente. Als bewoners hun envelop met briefstembiljet en stempasplus inleveren bij een stembureau in plaats van het afgiftepunt, zorgen de vrijwilligers op het stembureau ervoor dat de envelop alsnog goed terechtkomt. Zo hoopt de gemeente dat er zoveel mogelijk stemmen in de stembus terecht komen. Hoeveel stemmen er exact ongeldig zijn, is pas bekend nadat de stembiljet-enveloppen geopend mogen worden op woensdag.