RTV Purmerend.nl

Weinig succes voor Purmerendse Tweede Kamer kandidaten

Slechts één van de zes Purmerendse kandidaten voor de Tweede Kamer lijkt te zijn verkozen. CDA fractievoorzitter Heerma staat op plek 6 en lijkt gezien het aantal zetels dat het CDA heeft gehaald zeker van een plek.

Hij kreeg in Purmerend 57 stemmen. Eveline Tijmstra staat op plek 29 op diezelfde lijst en behaalde in Purmerend 315 stemmen. Voor een zetel in de Tweede Kamer zijn ruim 17 duizend voorkeursstemmen nodig. Het lijkt niet waarschijnlijk dat Tijmstra de resterende benodigde stemmen elders in het land heeft gekregen. Hetzelfde lot onderging Nicole Moinat van de PVV. Ze staat op plek 23 en haalde in Purmerend 122 stemmen. Beide dames zullen nog tot maandag moeten wachten voor het definitieve oordeel. Dan maken de 20 kieskringen bekend hoeveel stemmen elke kandidaat in hun district heeft gekregen.
 
Arja Brink staat op plek 12 op de lijst van Code Oranje. Ze kreeg 41 stemmen in Purmerend. De partij haalde niet genoeg stemmen om een zetel in de Tweede Kamer te veroveren.  Ook de Piratenpartij haalde geen zetels. De Purmerendse Saira Sadloe (plek 3) die hier 44 stemmen kreeg, gaat dus ook niet naar Den Haag. Annemiek Nuijens was op plek 58 lijstduwer bij het CDA. Ze haalde in Purmerend 11 stemmen. Ze stond niet in alle kieskringen op de lijst.
 
In Purmerend was de VVD de grootste partij. Bijna 1 op de 4 Purmerenders stemde op de partij van Mark Rutte. De PVV werd de tweede en D66 de derde partij. De grootste winnaars ten opzichte van de verkiezingen in 2017 waren Forum voor Democratie (+4,3%) en JA21 (+3,2%). De grootste verliezers waren GroenLinks (-4,0%), 50Plus (-3,4%) en de PVV (-3,3%).