RTV Purmerend.nl

WLD start grote weidevogel tellingen

Water, Land & Dijken (WLD) laat een deel van haar werkgebied tellen. Het gaat om de inventarisatie van weidevogels op bijna tienduizend hectare. De opdracht is gegeven aan een ecologisch onderzoeksbureau.

Tussen april en half juni vinden vijf telrondes plaats, in die periode bezoeken tellers percelen in het gebied. Diverse soorten weidevogels als grutto, tureluur, kievit en scholekster worden geteld, maar ook andere kwetsbare soorten als gele kwikstaart, graspieper en veldleeuwerik staan op de tellijst.

In de tweede helft van mei voert het onderzoeksbureau tevens een alarmtelling uit. Met behulp van deze telling kan bepaald worden hoeveel kuikens vliegvlug zijn geworden. Deze telling van pullen geeft een beeld van het percentage jonge weidevogels op de gehele populatie.

Het tellen van weidevogels is van belang om tijdens het seizoen het beheer te kunnen sturen, aldus WLD. Daarnaast is het van belang om met deelnemers en de buitenwereld te kunnen communiceren wat de effecten van het beheer zijn.

Foto: Loeks Fotografie (aangeleverd)