RTV Purmerend.nl

Documentaire over de Watersnoodramp van 1916

In het voorjaar van januari 2016 is het honderd jaar geleden dat er in de regio Waterland een grootschalige watersnoodramp plaats vond. Er vielen 19 doden in Noord-Holland en er was veel materiële schade. Voor de lokale omroepen RTV Purmerend en RTV LOVE is dit aanleiding geweest om een documentaire te maken.

In de documentaire vertellen historici Diederik Aten en Jan Schild over de oorzaak van de overstroming en bezoeken zij verschillende locaties in Marken en Monnickendam.  Daarnaast bezoekt Jan Kramer verschillende plaatsen waar de gevolgen van de overstroming nog duidelijk zichtbaar zijn. Ook wordt er in de docu aandacht besteed aan materiaal uit 1916 dat bewaard is gebleven in het Waterlands Archief.  

Tot slot blikken we vooruit op de toekomst, wat gebeurt er bijvoorbeeld als er weer een dijk mocht doorbreken, en wat doen de provincie en het Rijk om dit te voorkomen?

De documentaire is vanaf zondag 27 december om 19:00 en 22:00 uur te zien op de lokale omroep. RTV Purmerend vindt u via het Ziggokanaal 36. Daarnaast kunt u de documentaire vanaf 27 december bekijken via de websites www.rtvlove.nl en www.rtvpurmerend.nl