RTV Purmerend.nl

En toen kwamen de vluchtelingen

Burgemeester Don Bijl kon er in zijn nieuwjaarstoespraak niet omheen. Ook al had hij het liever anders gezien.

Don Bijl: “Eigenlijk moet ik zeggen: toen kwam de ophef over de vluchtelingen. Waar ik in Nederland ook kom, nog steeds word ik aangesproken over de gebeurtenissen in onze stad”. Van meet af aan was duidelijk dat binnen en buiten de Raad tegenstanders waren van opvang in Purmerend. “Praktische bezwaren zijn uitvergroot en hebben de afwegingen en besluitvorming beslissend beïnvloed”, aldus Don Bijl.

 De burgemeester constateerde in zijn nieuwjaarstoespraak dat de meningen in onze stad verschillen over de vraag of en hoe wij een bijdrage kunnen leveren aan de opvang van mensen op drift. “De discussie daarover moet open en passend worden gevoerd. Anders dan wij gewend zijn, is dat onvoldoende gebeurd. Het respect voor andere meningen was af en toe ver te zoeken”. Nog zorgelijker vindt Don Bijl het “dat politici in onze rechtsstaat soms niet helpen bruggen te bouwen, elk vanuit een eigen perspectief, maar meewerken aan verwijdering van geesten”.

Als de vluchtelingenstroom aanhoudt – en daar ziet het vooralsnog naar uit – zullen wij volgens Don Bijl ernstig rekening moeten houden met meer opvang in Purmerend. “De opvang van de groepen die wij al hebben, laat overigens zien dat wij dit opvangen met mensen van allerlei organisaties heel goed kunnen en dat dit uitstekend verloopt”. En daar voegde hij voor alle duidelijkheid aan toe: “Wij kunnen en mogen het gewicht van het probleem niet bij anderen leggen door niet een evenredige bijdrage te leveren”.