RTV Purmerend.nl

Buurtpreventie via WhatsApp verspreidt zich door Purmerend

WhatsApp als middel om misdaad in je eigen wijk tegen te gaan, wint aan populariteit. Wat begon in Weidevenne, breidt zich snel uit naar steeds meer Purmerendse wijken en buurten.

Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het doel is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden. Onderzoek door politie en de universiteit in Tilburg heeft aangetoond dat in wijken met een Buurtwhatsapp de criminaliteit en het aantal inbraken verminderden. Op dit moment zijn er 1300 buurten in Nederland met een BuurtWhatsApp.

Marcel Vinke, buurtbewoner in Weidevenne, nam het initiatief om deze vorm van buurtpreventie in zijn eigen buurt in Weidevenne op te zetten. Het initiatief leverde veel reacties op van wijkgenoten die zich wilden aansluiten. Marcel sloeg de handen ineen met Kevin Engelen en samen zorgen zij ervoor dat Weidevenne in kwadranten verdeeld over een eigen buurtwhatsapp beschikt. Inmiddels hebben veel wijken en/of buurten in de stad dit voorbeeld gevolgd en beschikt Purmerend over meerdere BuurtWhatsApp-groepen of een andere vorm van buurtpreventie. Eline Ploch nam het initiatief om een overzicht op Facebook te plaatsen. Dit is het door haar gemaakte overzicht.

Wijk: Weidevenne
Methode: 4 verschillende whatsappgroepen (1 per kwadrant)
Aanmelden: per email
weidevenneappeuropa@outlook.com (kwadrant Europa)
weidevenneappazie@outlook.com (kwadrant Azië)
weidevenneappamerika@outlook.com (kwadrant Amerika)
weidevenneappafrika@outlook.com (kwadrant Afrika)

Wijk: Purmer Noord 
Methode: Facebook messenger chat
Aanmelden: verzoek schrijven via Facebook in de groep Ons-Purmer-Noord om te worden toegevoegd aan de chat of de zoekfunctie in de groep gebruiken om een ouder topic op te zoeken voor een beheerder

Wijk: Purmer Zuid
Methode: Whatsapp
Aanmelden: toe laten voegen via Facebook op de groep Buurtwhatsapp Purmer-Zuid

Wijk: Overwhere
Methode: Facebookgroep
Aanmelden: lid worden van de groep Buurtpreventie Overwhere op Facebook

Wijk: Weermolen
Methode: Facebookgroep en WhatsApp-groep
Aanmelden: lid worden van BuurtWhatsApp Wheermolen op Facebook en/of een berichtje sturen naar 06-29510005

Wijk: De Gors
Methode: Whatsapp
Aanmelden: een berichtje sturen naar de Facbookpagina BuurtWhatsApp de Gors

Let op: de Zuivelbuurt in Purmer noord heeft een eigen WhatsApp-groep op Facebook onder de naam 'Whatsapp groep Kaasbuurt Purmerend'.

Dit overzicht vermeldt alleen de bekende WhatsApp-groepen. 

Voor meer informatie over buurtpreventie via WhatsApp vindt u op de website www.whatsappen.nl/buurtwhatsapp.