RTV Purmerend.nl

Nuttig landschap teleurgesteld over afblazen zelfvoorzienend buurtschap

Het idee van de coöperatie Nuttig Landschap om in Purmerend een zelfvoorzienend buurtschap op te richten gaat niet door. De provincie Noord-Holland liet de gemeente weten niet te willen meewerken aan de plannen voor een buurtschap in het zuidwestelijkste puntje van de Purmer. In een reactie aan het radioprogramma Focus laat Matthieu Smakman van Nuttig Landschap weten het jammer te vinden dat het project niet doorgaat.

Smakman geeft aan achteraf wel te begrijpen dat de provincie de plannen hebben afgewezen, vanwege de huidige bestemmingsplannen en de toekomstige verkeersstromen. Maar hij is wel teleurgesteld over de gang van zaken rond de afwikkeling van het proces. Smakman zegt dat Nuttig Landschap het afgelopen jaar een andere belangrijke les heeft geleerd, het waarborgen van hun politieke neutraliteit. Zo laten ze zich niet meer door bestuurders verleiden tot het geven van overhaaste persconferenties en al helemaal niet net voor gemeenteraadsverkiezingen. Daar is het volgens hem in Purmerend eigenlijk fout gegaan.

Nuttig Landschap is Purmerend en haar ambtenaren wel dankbaar dat ze het initiatief in een pril stadium hebben herkend en erkend. Dat kleine steuntje in de rug heeft Nuttig Landschap precies dat zelfvertrouwen gegeven om te kunnen door groeien tot de stevige organisatie die ze nu zijn en waardoor ze nu ook daadwerkelijk in staat zijn om te gaan realiseren wat ze oorspronkelijk voor ogen hadden: het realiseren van Zelfvoorzienende Buurtschappen waar met behoud van comfort zoveel als reëel mogelijk zelfvoorzienend geleefd kan worden.

Smakman vindt het jammer dat dit naar nu blijkt nog niet in Purmerend gebeurt, maar hij is hoopvol over wat de toekomst nog kan brengen. De coöperatie Nuttig Landschap zegt er in ieder geval klaar voor te zijn. Ze gaan nu gewoon verder met projecten in andere plaatsen, aldus Matthieu Smakman van Nuttig Landschap.