RTV Purmerend.nl

Purmerend gaat nieuwe belasting heffen bij centrumondernemers

Het heeft vijf jaar geduurd maar het is bijna zover: een ondernemersfonds voor én door de winkeliers in de binnenstad. Het fonds, mede opgericht door de vereniging van Purmerendse Centrum Ondernemers, zal echter op ongebruikelijke wijze worden bekostigd: de gemeente gaat een nieuwe belasting in het leven roepen voor alle ondernemers in de binnenstad, ook degenen die niet zijn aangesloten bij een van de ondernemersverenigingen.

In gesprek met het radioprogramma Focus legde Nico Karhof zondag uit waarvoor het fonds zal gaan dienen. Bij ondernemers speelde namelijk al langere tijd de ambitie om het centrum nog aantrekkelijker te maken voor mensen om daar te verblijven, enerzijds om te winkelen maar ook om gebruik te maken van de horecagelegenheden. Individueel konden ondernemers echter nooit aan de benodigde gelden komen, dus bundelen ze nu hun krachten om gezamenlijk grotere en kleinere projecten en activiteiten te kunnen organiseren.

De gemeente zal echter een nieuwe vorm van reclamebelasting gaan heffen om daarmee het fonds te vullen, en deze belasting moet worden opgebracht door alle winkeliers en bedrijven in het centrum. De meeste kleine ondernemingen in de Purmerendse binnenstad zijn aangesloten bij een van de ondernemersverenigingen, maar met de nieuwe belasting worden ook andere bedrijven, veelal de grotere winkels, verplicht bij te dragen aan het ondernemersfonds.

Volgens Nico Karhof levert dat vooralsnog geen problemen op. Uit een draagkrachtonderzoek bleek dat ondernemers positief staan tegenover de plannen, omdat ze ondanks als ze niet verenigd zijn en daardoor een beperktere inspraak hebben wel zullen profiteren van de resultaten van het fonds.

Focus, elke zondag van 12.00-14.00u.