VVD bezorgd over afvalplannen Purmerend

Aanstaande woensdag 5 november beginnen de algemene beschouwingen over de Purmerendse begroting, maar nu lijkt een belangrijk voorstel al op losse schroeven te staan. In gesprek met Focus op Radio Purmerend sprak fractievoorzitter van de VVD Jan Peter Dompeling zijn bezorgdheid dat in de toekomst wellicht niet langer elke week het grijs afval opgehaald zal worden.

Ondanks dat de VVD deel uitmaakt van de coalitie zei Dompeling verrast te zijn over de plannen om grijs en groen afval voortaan alternerend, dus iedere bak slechts eens in de twee weken afwisselend op te halen. De gedachte achter het plan is om burgers meer te activeren hun afval te scheiden. Dompeling was erover bezorgd dat deze plannen nu ineens worden opgevoerd zonder dat hier ooit naar de kiezer of de raad is gecommuniceerd. Een voorstel van de PvdA om alternatieve maatregelen te nemen om afvalscheiding te bevorderen zou volgens hem dan ook serieuze aandacht moeten krijgen.

In dezelfde uitzending was fractievoorzitter Arie-Wim Boer van Leefbaar Purmerend ook kritisch over de afvalplannen van de coalitie. De plannen zijn volgens hem onvoldoende doordacht en zullen geen oplossing bieden voor meer afvalscheiding. Boer vindt dat om dit doel te bereiken er veel betere mogelijkheden moeten zijn om afval ook daadwerkelijk te scheiden. Als voorbeeld gaf hij aan dat er meer punten moeten komen waar plastic afval op makkelijker wijze weggegooid kan worden.