RTV Purmerend.nl

Beroep tegen zonnepanelenpark

Melkveehouderij Hamstra heeft een beroep ingediend tegen het besluit om in de Baanstee-Noord een zonnecelcentrale te bouwen. Het 'Solar Campus' zou de omgeving en de gezondheid van mens en dier mogelijk schade toebrengen.

De gemeente Purmerend ging twee maanden geleden akkoord met de bouw van de zonnecelcentrale. Sindsdien zijn er echter enkele obstakels opgekomen in het proces. Onder meer het nieuwe energieakkoord gooide roet in het eten voor de Alleco Energy Group, die verantwoordelijk is voor de realisatie het Solar Campus. Daardoor is de website waarop mensen konden inschrijven voor zonnepanelen al enkele maanden uit de lucht.

De familie Hamstra wil via de Rechtbank de bouw van het zonnepanelenpark nu helemaal voorkomen. Ze vinden het onverantwoord om een groot park met ruimte voor zo'n 25.000 panelen te bouwen, zo dicht bij hun melkveebedrijf.

Uit onderzoek van de Rijksoverheid en het Platform Gezondheid en Milieu zou blijken dat elektromagnetische velden gezondheidsklachten kunnen opleveren voor mens en dier. In het beroep beargumenteert de familie dat dit gevaar oplevert voor recreanten en wilde dieren in de omgeving. Ook maken zij zich zorgen voor de gezondheid voor de mensen en dieren op het melkveebedrijf.