'Purmerend en Zaanstad moeten samenwerken om te overleven'

Om te overleven moeten de gemeenten Purmerend en Zaanstad vergaand gaan samenwerken. Dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de burgemeesters van de gemeenten.

Onder meer de decentralisaties in de zorg vanuit het Rijk laten de kwetsbaarheid van de kleinere gemeenten zien. Er is sprake van een sterke afhankelijkheid van de grote steden. Van de plattelandsgemeenten richting Purmerend, maar ook van Purmerend richting Amsterdam. Om de uitdagingen van de toekomst te kunnen aanpakken moeten er daarom stevige maatregelen worden genomen.

Onderzoeksleider Ronald Bandell ziet in de regio Zaanstreek-Waterland een gebied van potentie en kwaliteit, maar ook met een smalle economische en demografische basis om de steden en het landelijke gebied op termijn overeind te houden. Er zijn volgens hem daarom maar twee oplossingen voor Zaanstreek-Waterland.

Ofwel moet Purmerend gaan fuseren met de omringende plattelandsgemeenten tot één gemeente Waterland, of moeten de gemeenten Zaanstad en Purmerend vergaand gaan samenwerken om zo ook de landelijke gebieden te kunnen voorzien.