Schaapjes tellen in Purmerend

Hoeveel lammetjes lopen er op een Purmerends voetbalveld? Degene die het juiste antwoord wist te geven op deze vraag, die tijdens de duurzaamheidsmarkt werd gesteld, krijgt woensdag 13 juli de prijs uitgereikt uit handen van wethouder Mario Hegger. De winnaarontvangt een cheque ter waarde van 335,64 euro, precies het bedrag van een jaar afvalstoffenheffing in de gemeente.

De prijsvraag werd gehouden tijdens de duurzaamheidsmarkt op de Koemarkt van zondag 3 juli. Bezoekers van de markt werd gevraagd een schatting te maken van het aantal lammeren dat rondloopt op het voetbalveld van voetbalvereniging V.P.V. Purmersteijn. Dat konden ze doen aan de hand van filmbeelden of door even naar het veld te gaan. De winnaar wist het exacte aantal van 182 lammeren te raden.

De lammeren staan sinds zondag op het voetbalveld om daar 3 weken lang het terrein te begrazen en te bemesten. De Universiteit van Wageningen begeleidt dit project. Ze bekijken wat er met het bodemleven gebeurt als er 3 weken lang lammetjes lopen, grazen en poepen. Hun aanname is dat natuurlijke bemesting de grond zal verrijken en de groei van het gras zal bevorderen. Het lopen en grazen moet het gras ‘prikkelen’ om nog beter te groeien. Met als gevolg dat kunstmest niet meer nodig is. 
Het is de eerste keer dat een dergelijke proef wordt gedaan. Naast de onderzoekers van de Universiteit van Wageningen volgen ook andere belanghebbenden met nieuwsgierigheid deze proef. Wethouder Mario Hegger: ‘Als de proef slaagt en als blijkt dat het gras net zo goed groeit als met kunstmest, dan heeft gemeente Purmerend landelijk mogelijk een nieuwe doorbraak op gebied van milieubewust groenbeheer.’

Foto: mediapartner NH