RTV Purmerend.nl

Begraafplaatsen centraal tijdens Open Monumentendagen

Iconen en symbolen. Dat is dit jaar het thema van de Open Monumentendagen dit jaar. Ook in Purmerend wordt in het kader van dit evenement, dat 10 en 11 september plaatsvindt, het nodige georganiseerd.

De begraafplaats aan de Overweersepolderdijk is zo’n monument dat dit jaar kan worden bezocht. Zowel de begraafplaats als de kapel zijn geopend op zaterdag vanaf 13:00 uur en op zondag vanaf 10.00 uur. Elk hele uur worden er rondleidingen gegeven op zaterdag vanaf 13:00 uur en op zondag van 11.00 tot en met 16.00 uur.
Het Purmerends Museum haakt aan bij het thema iconen en symbolen met het tentoonstellen van drie begraafregisters van de oude begraafplaats aan de Nieuwstraat, die in 1960 werd gesloten. De registers, waarin gegevens van de overledenen per graf terug te vinden zijn, lagen al die tijd in het stadhuis, voor het geval dat nabestaanden informatie over het graf wilden. Na de tentoonstelling in het Purmerends Museum verhuizen ze naar het Waterlands Archief.
Er is nog veel meer georganiseerd in het kader van de Open Monumentendagen. Amateurhistoricus  Ber de Lange schreef een boekje met stadswandeling langs de iconen en symbolen van Purmerend. Dit boekje is gratis af te halen bij het Purmerends Museum. Museum Waterland organiseert een gratis tekenles, waarin kunstenaar en docent Wilma Caris van Wherelant helpt zoeken naar symbolen en ornamenten om een eigen kunstwerk te maken. Op het Noordhollands Kanaal kan met een historisch bedrijfsvaartuig een gratis rondvaart worden gemaakt.