4 mei herdenking in Middenbeemster

4 mei herdenking in Middenbeemster

In verband met Covid 19 is het ook dit jaar nog niet mogelijk om de jaarlijkse 4 Mei herdenking op de gebruikelijke wijze te doen. Daarom biedt het 4 Mei comité een alternatief programma aan. In een online video komen jong en oud aan het woord over wat vrijheid voor hen betekent. Gevolgd door een livestream verbinding vanaf het oorlogsmonument. Thuis te volgen via het youtubekanaal van de gemeente Beemster.

In de maand voorafgaand aan de herdenking is een videofilm gemaakt:“4 mei in de Beemster”. Met korte scenes vanaf diverse (historisch belangrijke) locaties in de droogmakerij. Waarin jong en oud aan het woord komen over wat vrijheid voor hen betekent. Vroeger en nu. Leerlingen van de basisschool de Bloeiende Perelaar uit Zuidoostbeemster hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld. Maar er wordt in de film ook gedanst en muziek gemaakt. Burgemeester Karen Heerschop houdt in de film een indrukwekkende toespraak.

Gelijk na de vertoning wordt middels een livestream overgeschakeld naar het Monument op ’t Landje. Daar zal in klein comité de taptoe geblazen worden, kransen gelegd, een kort woord gesproken en uiteraard de twee minuten stilte in acht gehouden worden. Na deze indrukwekkende stilte zal het koperensemble het Wilhelmus spelen. Inwoners wordt gevraagd vanuit de deuropening mee te zingen. Het is in verband met Corona niet mogelijk om deze ceremonie fysiek bij te wonen.

Belangstellenden kunnen zowel de film als de livestream bij het monument via de computer, laptop of mobiel volgen. De film start om 19.00 uur. Gelijk daarna volgt de livestream.  De link is (op 4 mei) te vinden op de website www.beemster.net en via de sociale media kanalen van de gemeente Beemster.