Sporten op kunstgras toch niet gevaarlijk

De gevaarlijke stoffen die zijn aangetroffen in rubberkorrels leveren geen risico’s op voor de gezondheid van de sporters.

Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geven aan dat er vrijwel geen risico is dat gevaarlijke stoffen vrijkomen uit de rubberkorrels. Zelfs als een kind ze in zijn mond stopt en doorslikt is er niets aan de hand: ze verlaten het lichaam weer met de ontlasting zonder gevaarlijke stoffen achter te laten. De GGD Zaanstreek-Waterland is daar mee eens.

Ook op de kunstgrasvelden van FC Purmerend, Purmersteijn, Wherevogels en de Rugbyclub Waterland kan dus veilig worden gesport. Wethouder Roald Helm vindt de uitkomsten van het onderzoek belangrijk om ongeruste ouders, sporters en de betreffende sportverenigingen zorgvuldig te informeren. Als de oudste velden in Purmerend omstreeks 2018 aan vervanging toe zijn zal de gemeente advies inwinnen bij Spurd en de GGD over de meest innovatieve oplossingen van dat moment. Daarbij worden uiteraard ook gezondheidsaspecten meegewogen.