Veel activiteiten rondom Autismeweek

Purmerend kleurt vanaf zaterdag 1 april blauw, want dan begint de internationale Autismeweek. Het stadhuis en het Leeghwaterbad staan dan in blauw licht. De hele week zijn diverse activiteiten in het kader van Autismeweek, die dit jaar als thema Jong en Aut heeft.

Op World Autism Awareness Day, zondag 2 april, speelt het autismeteam van FC Purmerend een vriendschappelijke wedstrijd tegen Autstekend Alkmaar, onderdeel van VV Kolping Boys. De teams spelen de wedstrijd vanaf 10.00 uur op het sportcomplex van FC Purmerend in Weidevenne, de toegang is gratis.
Twee dagen later staat ’s morgens een kraam op de weekmarkt in het centrum met informatie voor de ouders en een blauwe ballon voor de kinderen. ’s Avonds om 20.00 uur is er een voorlichting over slaapproblemen bij kinderen. Een ervaringsdeskundige vertelt over slaapproblemen bij kinderen. Er is aandacht voor problemen die spelen bij kinderen met autisme, maar ook voor de ‘gewone’ slaapproblemen die hier een rol spelen. Locatie: Behandelgroep De Blauwe Zon, Torenmolen 9.
Op vrijdag 7 april is het recreatiebad in het Leeghwaterbad door LED verlichting blauw gekleurd en vertoont het Filmhuis The Black Balloon, een veel bekroonde film over een gezin met een autistische jongen. Als de Autismeweek eigenlijk al voorbij is, op dinsdag 11 april, is er vanaf 20.00 uur de Autismeborrel in Concordia op de Koemarkt. Mensen zonder autisme maar met begrip voor autisme zijn eveneens welkom.
Het thema van de Autismeweek 2017 is Jong & AUT. Dit om het belang van vroeg-herkenning en -erkenning van autisme onder de aandacht te brengen. Door al vanaf jonge leeftijd de ontwikkeling van kinderen met (een vermoeden van) autisme te stimuleren, maakt dat zij niet onnodig uitvallen op school of werk. Op dit moment zijn er veel volwassenen, en met name ouderen, die pas op zeer late leeftijd een diagnose hebben gekregen - vaak na jarenlange worsteling met uiteenlopende problemen.