Hand-in-Hand manifestatie tegen homogeweld in Purmerend

De aanval op het homostel uit Arnhem waarbij een van hen met een betonschaar werd mishandeld, heeft geleid tot veel protest tegen homohaat en -geweld. Dit weekend is er op de Kaasmarkt in Purmerend ook een actie. Passanten worden uitgedaagd om met iemand van gelijk geslacht hand in hand op de foto te gaan. Ook wordt gevraagd om een petitie te ondertekenen welke vervolgens aan het gemeentebestuur zal worden overhandigd.

De actie is een particulier initiatief van Mirjam van der Zee, Saskia Bakker-Westerman en Mark Zijlstra. Deze laatse is voormalig bestuurder van Stichting ReR, de stichting voor LHBT'ers van Purmerend en omstreken. Na de mishandeling van het homostel in Arnhem, zijn er in Nederland veel marsen en manifestaties gehouden met de hashtag #handinhand. Dit heeft inmiddels ook het wereldnieuws bereikt. Zijlstra: ‘Ik raakte op Facebook in gesprek over die vele acties. Het idee om het ook in Purmerend te doen, was toen snel geboren.’ Het kwam snel tot een daadwerkelijk plan.

Op zaterdag worden passanten op de Kaasmarkt uitgedaagd om met iemand van gelijk geslacht op de foto te gaan, natuurlijk hand in hand. De foto’s worden voorzien van de hashtag #handinhand en met toestemming op de nieuwe Facebookpagina Hand In Hand Purmerend gepubliceerd. Ook worden alle foto’s aangeboden aan het gedupeerde echtpaar in Arnhem. Zijlstra: ‘Uit eigen ervaring weet ik dat geweld tegen homo’s lang niet altijd serieus wordt genomen. Toen ik in 2016 zelf aangifte deed van bedreiging, werd dat na een tijd door politie geseponeerd. Dat geeft wel aan hoezeer dit onderschat wordt.’ Met deze actie hoopt Zijlstra ook de lokale politiek te bereiken.
Er wordt een petitie gemaakt die aan de burgemeester zal worden overhandigd. Men vraagt daarin om ‘de politie meer op te leiden om situaties met deze gevoeligheden in te schatten’. Ook wordt de gemeenteraad gevraagd om de titel roze stad beter uit te dragen en LHBT-discriminatie en anti-homogeweld tot een speerpunt te maken. Een regenboogzebrapad of -kunstwerk staat eveneens op de lijst van wensen. De fotoactie #handinhand in Purmerend is op zaterdag 8 april op de Kaasmarkt, vanaf 13.00 uur.