60-jarig huwelijksfeest: Hennie (92) ontmoette haar Jan (84) in de bus

Jan (84 jaar) en Hennie (92 jaar) Vos – de Vos uit Beemster zijn op 20 maart zestig jaar getrouwd. Locoburgemeester Harry Rotgans kwam met een fikse ruiker op bezoek om het diamanten echtpaar te feliciteren. 

Het echtpaar heeft elkaar voor de eerste maal ontmoet in de bus. Hennie, op stap met een vriendin, stapte in. Jan was zo onder de indruk van haar dat hij spontaan hetzelfde deed. Aanvankelijk hield zij zijn avances af maar uiteindelijk sprong ook bij haar de vonk over. Zo zijn ze zestig jaar geleden getrouwd.

Haarlem

Haarlem wordt hun woonplaats. Vandaaruit gaan ze in de zomermaanden regelmatig met de caravan naar Frankrijk en dichter bij huis naar de camping in Vogelenzang. De detailhandel zit van beide kanten in de genen. De vader van de bruid is groenteboer en krijgt zijn producten geleverd van de vader van de bruidegom. Niet zo verwonderlijk dat Jan zelf ook de detailhandel in stapt. Hij wordt uiteindelijk eerste bedrijfsleider bij Vomar. Zijn vrouw Hennie werkt ook in de supermarkt.

Gezondheid

Als de gezondheid van Jan hem in de steek begint te laten, komen ze veelvuldig in de Beemster bij hun zoon Paul over de vloer. Deze heeft in de tuin een chalet neergezet. Deze gaat functioneren als mantelzorgwoning. Op een prachtige plek met uitzicht op het weidse land. Uiteindelijk verhuist Jan noodgedwongen naar het kleinschalig zorgcentrum Middelwijck in Middenbeemster. Daar krijgt hij door de weeks regelmatig bezoek van zijn vrouw, vier kinderen en vijf kleinkinderen.

Grote passie

Het echtpaar krijgt vier kinderen, drie zoons en een dochter. Ondertussen zijn er ook al vijf kleinkinderen geboren. Sport was hun grote passie. Actief en passief. Voor Jan was dat vooral voetbal en schaatsen. Kleinzoon Chris wordt internationaal bekend als paralympisch snowboarder.

Foto: Geert Heikens