RTV Purmerend.nl

Meerderheid gemeenteraad wil referendum voor Purmerenders

Er lijkt een meerderheid te zijn voor het initiatief van D66 en PvdA om in de toekomst raadgevende referenda toe te staan in Purmerend. Hoewel het voorstel aanvankelijk leek te stranden, is de Stadspartij na het doorvoeren van enkele wijzigingen in het voorstel nu ook voorstander, waardoor het voorstel de benodigde steun heeft.

"Het houden van een referendum past prima in de gedachte 'van buiten naar binnen werken' en kan bijdragen aan meer betrokkenheid van inwoners bij de politiek," aldus de initiatiefnemers.

Bewoners kunnen dan naar aanleiding van het ophalen van handtekeningen een verzoek indienen tot het houden van referenda, maar ook kan de gemeenteraad zelf een referendum uitschrijven. Deze zullen niet bindend zijn, maar "in de praktijk zal de politiek echter niet gauw een referendumuitslag naast zich neerleggen".

Naast D66 en PvdA waren ook Leefbaar Purmerend, GroenLinks, TROTS en Lijst van Damme voor het invoeren van referenda.

Andere partijen hebben nog grote twijfels over het nut van referenda. Volgens Peter Willig van het AOV kunnen referenda sterk vertragend werken, wat niet goed is voor het besturen van de stad, terwijl Rob Duijker van het CDA en Jan Peter Dompeling van de VVD er grote problemen mee hebben om in een ongenuanceerd referendum zaken voor te leggen aan de burger, terwijl raadsleden vaak veel meer dossierkennis hebben. Burgers beschikken daarentegen vaak niet over alle informatie, aldus Duijker. Voor Dompeling speelt ook sterk mee dat straks een relatief kleine groep mensen de gemeente kan dwingen tot wel €220.000 uit te geven om een referendum te organiseren.

Toch lijkt een meerderheid zich achter de referendumverordening te stellen, nu ook de Stadspartij na een compromis met andere partijen kan instemmen met het voorstel. De Stadspartij had aanvankelijk moeite met de lage drempel om een referendum te organiseren, een drempel die veel lager is dan bij andere gemeenten met referendumverordeningen. De drempels zijn in het aangepast voorstel verhoogd. Inclusief de wijzigingen zullen voor een inleidend verzoek tot een referendum straks 200 handtekeningen nodig zijn, voor een definitief verzoek 1,5 keer de kiesdrempel (1.272 handtekeningen), en is een opkomst van 40% benodigd om het referendum geldig te verklaren.