Open dag rioolwaterzuivering Beemster

Waar gaat uw rioolwater eigenlijk heen? En hoe wordt dat vieze water weer schoon? Deze en vele andere vragen beantwoordt het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier tijdens de open dag van de rioolwaterzuivering in Zuidoostbeemster op zaterdag 30 september.

Het hoogheemraadschap opent die dag van 10.00 tot 16.00 uur de poorten eenmalig voor publiek, bijvoorbeeld om te laten zien dat bacteriën het vieze water schoon maken. Medewerkers leggen uit hoe energie en grondstoffen uit poep en plas kunnen worden gehaald. Om meer rioolwater te kunnen verwerken is de zuivering Beemster uitgebreid met een bijzondere innovatie: een zeef die toiletpapier uit het water filtert. Gezeefd rioolwater kost minder energie om te reinigen.
Door ons afvalwater slim te benutten is het een bron van grondstoffen en duurzame energie. Voor grondstoffen als fosfaat en cellulose, maar het geeft ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas. Dre rioolwaterzuivering is te vinden aan de Zuiderweg 44 in Zuidoostbeemster. Er is voldoende parkeergelegenheid. En er zijn toiletten.