RTV Purmerend.nl

Restafval minder vaak opgehaald om scheiden te bevorderen

Purmerenders hoeven er in de toekomst nog maar eens in de twee weken op te rekenen dat hun restafval zal worden opgehaald. Dat heeft een grote meerderheid van de gemeenteraad besloten.

Vanuit het Rijk ligt de doelstelling voor om voor 2018 minimaal 60% van het afval te scheiden, maar dat percentage wordt in Purmerend nog lang niet gehaald. Door de grijze bak met restafval nog maar eens in de twee weken te legen hoopt het College dat mensen beter zullen gaan afvalscheiden. Daarvoor worden ook extra bakken neergezet om plastic in te gooien en zal het gft-afval vaker worden opgehaald.

De enige tegenstemmers waren te vinden bij VVD, Leefbaar Purmerend en Trots. Bart van Elden (VVD) vindt dat door het restafval minder vaak op te halen de vrijheid van de burger in het geding komt: "Als je nu stopt met wekelijks ophalen laat je de inwoner weinig keuze. Bovendien zorgt een dwingende oplegging van boven ervoor dat communicatie over duurzaamheid niet meer zo positief wordt ontvangen."

Pascal Verkroost (CDA) benadrukt juist het belang van afvalscheiden voor goed rentmeesterschap. "Dit geeft niet alleen het beste resultaat voor het milieu, maar ook voor de portemonnee."

Verantwoordelijk wethouder Mario Hegger is ervan overtuigd dat met de nu afgesproken maatregelen Purmerend de 60% afvalscheiding gaat halen. Om dat verder te bevorderen gaat de gemeente regelen dat ieder huishouden een gft-container heeft, en wil daarbij ook het gesprek met de burger aan.

Deze maatregelen zullen vooral mensen in laagbouwwoningen treffen. Over veranderingen in de situatie voor mensen in hoogbouw zal in een later stadium worden overlegd.