GGD helpt suïcidale inwoners

Ruim 16.000 inwoners uit Zaanstreek-Waterland liepen in 2016 rond met de gedachte om een eind aan hun leven te maken en in de jaren 2011 tot 2015 pleegden 166 inwoners daadwerkelijk suïcide. Het zijn cijfers die de GGD Zaanstreek-Waterland deden besluiten om aan te sluiten bij het landelijke Suïcide Preventie Netwerk.

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de initiatiefnemer van het netwerk. Doel is: zorg rondom suïcidale mensen verbeteren, professionals (wijkteams, artsen, politie, verpleegkundigen, etc.) trainen, risicogroepen in kaart brengen en publiekscampagnes organiseren. Dat alles met het doel om het aantal zelfmoorden terug te dringen. De GGD is voor deze regio de trekker van het netwerk.
De cijfers over suïcide laten zien dat zowel mannen als inwoners van middelbare leeftijd (vrouw en man) een risicogroep vormen. Het blijkt dat suïcidale gedachten samenhangen met onder andere arbeidsongeschiktheid of eenzaamheid. Zo heeft 28% van de inwoners die zich eenzaam voelen ook suïcidale gedachten. Meer dan de helft van de mensen met suïcidale gedachten in de regio praat hier met niemand over. Heeft u hulp nodig of maakt u zich zorgen over iemand anders? Bel dan met de landelijke hulplijn, tel. 0900-0113 of kijk op www.113.nl.