Purmerend beste bieb van 2018?

De Purmerendse vestiging van de Bibliotheek Waterland maakt kans op de titel ‘Beste Bibliotheek van Nederland 2018’. De verkiezing wordt uitgeschreven door het vakblad voor de openbare bibliotheek. Een vakjury bezoekt anoniem de zes genomineerde bibliotheken in Nederland en vanaf half januari kunnen de genomineerden zelf stemmen proberen te werven bij het publiek.

Het vakblad benadrukt dat de uitverkiezing nadrukkelijk niet gaat om het mooiste of modernste gebouw. Niet alle bibliotheken verkeren in de omstandigheid dat zij voor nieuwbouw of een complete herinrichting kunnen gaan. Bibliotheek Waterland heeft geen grote budgetten maar wel veel ambities en heeft met beperkte middelen veel weten te realiseren met beperkte middelen, aldus directeur Frans Bergfeld.
Hij noemt als voorbeelden de herinrichting van de begane grond in 2011, inclusief een tijdschriftenhoek, een Young Adult hoek, een mediabar en een eigen ruimte voor Vluchtelingenwerk.  Op de eerste verdieping (in  het teken van de jeugd) is in 2015 een cursusruimte heringericht en een 4You! Plein gekomen. De tweede verdieping herbergt onder andere het NL-plein en studiecabines, die onder andere worden gebruikt door samenwerkingspartners van de bibliotheek, zoals Bureau discriminatiezaken, de Formulierenbrigade en het juridisch spreekuur.
Bergfeld roemt ook de ruime openingstijden, boetevrij lenen voor de jeugd, wekelijks een voorleesuurtje op de woensdagmiddag en een maandelijkse Peuterparty. In de wintermaanden is de Bibliotheek op zondag open en worden er regelmatig gezinsactiviteiten georganiseerd. De medewerkers staan volgens jaarlijks klantenonderzoek bekend om hun klantgerichtheid en hulpvaardigheid.