RTV Purmerend.nl

Mogelijk staking chauffeurs EBS

De kans is best groot dat forenzen die met de bus naar het werk gaan, op donderdag 4 januari een probleem hebben om op hun werkplek te komen. De chauffeurs gaan die dag waarschijnlijk staken voor een betere CAO. Die staking zal dan 24 uur duren, aldus de bonden.

Werkgevers en vakbonden zijn al een poosje bezig met onderhandelingen voor een nieuwe CAO. De oude verloopt op 1 januari aanstaande. Maar de partijen komen niet tot een vergelijk en de bonden spreken over ‘mogelijke acties’ in het hele land. EBS (en de vijf andere busmaatschappijen in Nederland) willen graag verder onderhandelen, maar voor de bonden is na drie onderhandelingsbesprekingen de maat vol. Ze hebben dinsdag 2 januari 12.00 uur als ultimatum gesteld,. Komen de werkgevers niet over de brug, dan volgen acties.
Volgens EBS is een van de hete hangijzers in de onderhandelingen dat de chauffeurs onvoldoende mogelijkheden krijgen  om naar het toilet te kunnen als dat nodig is. EBS geeft aan dat ze er alles aan doet om dat in de roosters te regelen en zo nodig aanpassingen door te voeren. Volgens de FNV draait het in de onderhandelingen om veel meer punten waar de werkgevers niet in meegaan: minder werkdruk, loonsverhoging van 3,5%, een ABP-toeslag van 0,8%.