RTV Purmerend.nl

Algemene beschouwingen in teken van energiecrisis en inflatie

Tijdens de algemene beschouwingen van de Purmerendse raad woensdagavond kwam het onderwerp elke minuut wel een keer terug: de energiecrisis en de bijbehorende torenhoge inflatie. Alle partijen maakten zich zorgen over de effecten op de Purmerendse huishoudens en groeiende armoede. Zodra het ging over mogelijke over oplossingen liepen de meningen uiteen.

Inzetten op isolatie van woningen bepleitten meerdere partijen, waaronder Stadspartij, Gemeentebelangen en de PvdA, die onder andere het college meegaf om te gaan voor een fikse korting op de huur voor bewoners van slecht geïsoleerde woningen. Voor GroenLinks heeft verduurzamen van slecht geïsoleerde (koop)woningen de hoogste prioriteit en zou graag zien dat de gemeente nog méér doet aan financiële compensatie dan het Rijk, die ‘geen structurele oplossing biedt’. Subsidies en leningen vanuit de gemeente zorgen wél voor een structurele oplossing, aldus fractievoorzitter Peter Zwart.

GroenLinks kreeg in dat pleidooi steun van D66. “We moeten ook lokaal vol aan de slag om de hogere lasten te dempen”, aldus fractievoorzitter Mark Intres. Hij begrijpt in dat kader ook niet waarom het college wel inzet op investeringen voor een buitenbad en geen enkele keuze aan de raad wordt voorgelegd op het gebied van verduurzaming en energietransitie. “We moeten nu haast maken met inwoners en ondernemers helpen van het aardgas af te komen.”

Tekst gaat verder onder het fragment. Tijdens het programma Raadszaken sprak politiek commentator Piet van Dijk de luisteraar bij over de algemene beschouwingen.

Buitenzwembad

Het zwembad kwam ook in de bijdragen van andere partijen aan bod. Moet de gemeente in deze lastige tijd zoveel investeren in een buitenzwembad? Nee, zegt onder andere Gemeentebelangen. Wethouder Rotgans (financiën): ”Wij zeggen ‘het een doen en het ander niet laten’. We moeten met onze investeringen niet kijken naar vandaag maar naar de toekomst.” Hij stelde de fracties die vrezen voor uit de hand lopende financiële positie van de gemeente gerust: ‘Wij voeren een gedegen begrotingsbeleid.”

Wethouder Hegger benadrukte nog eens dat uitbreiding van het zwembad absoluut geen luxe is. ‘We naderen in een inwoneraantal van honderdduizend en uit onderzoek blijkt dat er een fiks tekort is aan zwemwater.” Alleen een buitenbad als uitbreiding ziet hij niet als een optie. Hij denkt aan een hybride zwembad: een bad dat in de winterperiode overdekt is en zomers in de open lucht.

Deel twee

Vandaag (donderdag 3 november) is deel twee van de begrotingsbehandeling en worden de moties van diverse partijen behandeld. Voor twee partijen staat de uitkomst van het debat al vast: de PVV en PB21 hebben vooraf al aangegeven sowieso tegen de begroting te stemmen.