RTV Purmerend.nl

AOV vervoer door voetgangersgebied nog nader onder de loep

Het voorstel van GroenLinks (GL) om het Purmerendse voetgangersgebied open te gooien voor busjes van het Aanvullende Openbaar Vervoer (AOV) ging de meeste politieke partijen te ver. Zo bleek uit het debat in de commissie Maatschappij van 14 april. Maar de tegen argumenten van wethouder Rotgans van de Ouderenpartij vielen ook niet in goede aarde. De oplossing werd gevonden in een raadsbrede klankbordgroep aangevuld met deelnemers van het platform Totaal Toegankelijk Purmerend die met elkaar alternatieve mogelijkheden onderzoeken. 

Het idee van GL om het voetgangers gebied voor een jaar open te stellen werd oorspronkelijk gesteund door Gemeentebelangen Purmerend, FvD, de PVV, PvdA en D66. De laatste partij kwam nog met een aanvulling, namelijk een overkapping of abri bij de wachtplek of afzetplek van het AOV. 

De Ouderenpartij, het CDA en PB 21 waren bij aanvang van het debat tegen het voorstel. Segers, woordvoerder van het CDA, gaf de tip om familie of vrienden mee te nemen naar de binnenstad. Het kwam hem te staan op een reprimande van woordvoerder Saaf van de PvdA. ‘Daarmee maak je juist deze doelgroep afhankelijk in plaats van zelfstandig’. 

Kokkeel-Langelaan woordvoerder van de Ouderenpartij verdedigde in een lang en bij vlagen humoristisch betoog de visie van haar wethouder. Rotgans zelf reageerde als volgt: ‘Ik denk dat er al heel veel voorzieningen zijn voor deze doelgroep. Hij waarschuwde partijen die wel wat in het voorstel zagen. Rotgans: ‘Die partijen moeten goed bedenken wat dat betekent onder andere voor de veiligheid’. 

Overige partijen waaronder Leefbaar Purmerend, Stadspartij-BPP en de VVD spraken zich niet voor of tegen uit. Zij konden zich verplaatsen in de wens van GroenLinks maar voorzagen ook problemen met de veiligheid. ‘Het winkelend publiek waant zich nu veilig in het voetgangersgebied, maar volledige openstelling gaat dat veranderen’. Zij misten alternatieve mogelijkheden in het voorstel van GroenLinks maar ook in de reactie van wethouder Rotgans. 

Het was van der Weit van de VVD die een rechtstreeks beroep deed op Rotgans. ‘Wethouder neem dit voorstel serieus en kijk naar wat er wel kan’. Daarop kwam Smid van de Stadspartij-BPP met het voorstel om gezamenlijk alternatieven te onderzoeken in een klankbordgroep. Met grote instemming werd dit idee ontvangen. Daaronder ook partijen die zich in eerste instantie tegen of voor hadden uitgesproken. 

Van Huizen indiener van het GroenLinks voorstel gaf na afloop nog een reactie. ‘Ik moet het nog bespreken met mijn fractie, maar met deze uitkomst ga ik geen motie indienen. Ik denk dat ik eerst de klankbordgroep afwacht. Ik ben blij dat er een bres geslagen is bij het college en de raad. Het voorstel heeft gewerkt’