RTV Purmerend.nl

Babyboom in Noord-Holland, Beemster spant kroon

Het werd al verwacht, maar nu is het ook uit de cijfers naar voren gekomen. Er vindt een heuse babyboom plaats in Noord-Holland. Van januari tot en met oktober 2021 werden 25.798 baby’s meer geboren dan tijdens de eerste tien maanden van 2020. Het komt neer op een toename van 5,8%. De babyboom is het grootste in de gemeente Beemster. Daar was de stijging zelfs bijna 40%. 

Vergelijkingssite Independer analyseerde data van het CBS en de Nederlandse Zorgautoriteit. Hieruit bleek de babyboom in Noord-Holland en de opmerkelijke geboortegolf in de Beemster. De eerste tien maanden van 2021 telden 100 baby’s in Beemster. Dit zijn er 28 meer dan tijdens dezelfde periode in 2020.

Niet alleen in de provincie Noord-Holland, maar ook in een aantal andere provincies is een geboortetoename te zien. In Friesland was de stijging het grootst: meer dan 8,9 procent. Ook in Noord-Brabant (+7,9%), Limburg (+7,3%) en Zeeland (+2,8%) is een toename.

Dijklander Ziekenhuis

RTV Purmerend berichtte in juli 2021 al over een heuse babyboom. In gesprek met de omroep van Purmerend sprak het Dijklander Ziekenhuis over een geboortegolf.  In het ziekenhuis waren in de eerste twee kwartalen van 2021 tien procent meer bevallingen dan in dezelfde periode in 2020. ‘‘Het is druk en het wordt nog drukker, maar door de goede afstemming loopt het als een geoliede machine’’, vertelde een woordvoerster.