Beemster van boven bewonderen

Klimmen naar de top van de Keyserkerk in Middenbeemster kan binnenkort. De Raad van Beemster is dinsdagavond 30 maart akkoord gegaan met het verlenen van een krediet van €175.000. De toren van de Keyserkerk wordt daarmee aangepast zodat belangstellenden naar boven kunnen om de kenmerkende rechtlijnigheid van de polder van bovenaf te ervaren.  Het streven is om dit per 1 december van dit jaar nog gerealiseerd te krijgen.

Het betreft een particulier initiatief van de Protestantse Gemeente Beemster, de Stichting ter Promotie van het Werelderfgoed en de Algemene Ondernemers Vereniging ‘de Beemster Ondernemer’. Het bedrag moet in twintig jaar worden terugbetaald in de vorm van een jaarlijkse huur. De initiatiefnemers ramen dat aanvankelijk zo’n 2500  belangstellenden de klim naar boven ondernemen en dat dit uiteindelijk zal groeien naar gemiddeld 8000 per jaar rond 2030.

Hoewel alle partijen unaniem positief tegenover het plan stonden, stemde uiteindelijk de fractie van PvdA/GroenLinks in de Raad tegen omdat ze de onderliggende (financiële) onderbouwing te mager vond. Ook het CDA vond het businessmodel te optimistisch maar stemde wel voor.