Beemster Vanzelfsprekend: ‘‘Beemster een wijk noemen is onjuist’’

Noem Beemster geen wijk van Purmerend en zie de Beemsterse dorpen niet als buurten. Dat is de oproep van stichting Beemster Vanzelfsprekend aan burgemeester Don Bijl. De stichting reageerde verbaasd op een tekst op de gemeentewebsite waarin de Beemster als nieuwe wijk wordt genoemd.

Stichting Beemster Vanzelfsprekend keek vol verbijstering naar een tekst op purmerend.nl. In de tekst is te lezen dat Beemster vanaf 1 januari 2022 als achtste wijk wordt toegevoegd aan de zeven wijken van Purmerend. ‘‘De wijk Beemster is opgesplitst in vier buurten: Middenbeemster, Noordbeemster, Westbeemster en Zuidoostbeemster’’, zo valt te lezen.

‘Simpel en eenduidig communiceren’

De passage uit het nieuwsbericht valt bij Beemster Vanzelfsprekend in het verkeerde keelgat. De stichting is in maart 2021 opgericht om op te komen voor de belangen van de polder en haar inwoners. ‘‘Beemster is geen wijk al is dat misschien ambtelijk bureaucratisch handig. De vier dorpen zijn bovendien geen buurten. Dat is al 410 jaar zo.’’ In een brief aan burgemeester Don Bijl doet de stichting een indringende oproep: ‘‘Blijf simpel en eenduidig communiceren. Beemster blijft Beemster, een polder met vier dorpen, nu onderdeel van gemeente Purmerend.’’