RTV Purmerend.nl

Beemsterse tentoonstelling geopend: "De polder verdient deze aandacht"

Het Agrarisch Museum Westerhem heeft een eigen expositie. Tijdens 'Het geheim van de Beemstermolens: binnen zien, buiten beleven' leren bezoekers over de drooglegging van de Beemster. Afgelopen vrijdag verrichtte burgemeester Don Bijl de feestelijke opening in het Beemsterse museum.

"Kijk hier zie je het verhaal van het Beemstermeer en de potscherven die zijn gevonden", vertelt Jan Jobsis, voorzitter van Argarisch Museum Westerhem. "Het moet voor de vissers een drama zijn geweest dat het meer werd ingepolderd", vult burgemeester Don Bijl aan. "Er waren natuurlijk redenen om dit te doen, maar voor de vissers betekende het wel hun broodwinning." Aan de Middenweg in Middenbeemster is een voor veel mensen onbekend pareltje gevestigd; Agrarisch Museum Westerhem. Het museum bevindt zich in een stolpboerderij uit 1877. Wie binnenkomt waant zich niet alleen in het boerenleven van voorbije tijden, maar kan ook een tentoonstelling bekijken, 'Het geheim van de Beemstermolens: binnen zien, buiten beleven'.

De Beemster is in 1612 ontstaan uit het Beemstermeer en dat gebeurde niet vanzelf. Voor het droogmaken van de polder zijn vijftig molens gebruikt, die in het begin van de zeventiende eeuw op 62 verschillende plaatsen hebben gestaan. Van de molens is vandaag de dag nog weinig te zien, maar met de tentoonstelling wordt gehoopt het verhaal van de molens nieuw leven in te blazen. Burgemeester Don Bijl verrichtte afgelopen vrijdag, in het bijzijn van tientallen genodigden en geïnteresseerden, de officiële opening van de expositie.

Dit is uniek, benadrukt voorzitter Jan Jobsis. "Deze tentoonstelling is voortgekomen uit twee organisaties, het museum en Visit Beemster. We hebben elkaar met deze tentoonstelling versterkt en dat smaakt naar meer."

Tekst gaat verder onder de fotoreportage.

'Een echte toevoeging'

Langs meerdere wanden, vitrines en een animatie wordt verteld over de drooglegging van de Beemster. De tientallen vierkante meters zijn niet het enige wat de tentoonstelling te bieden heeft. Ook is er een boekje met aanvullende informatie en een route langs de plekken waar molens hebben gestaan. "Je kunt bij deze tentoonstelling niet alleen veel zien, maar ook beleven. Die combinatie is een echte toevoeging." Daniëlle Woudstra van Visit Beemster vult aan: "Mensen willen ook bezig zijn. Niet alleen luisteren en kijken, maar ook ervaren."

Toeristische trekpleister

Met de nieuwe tentoonstelling gaat voor het museum en Visit Beemster een droom in vervulling. De twee organisaties willen in de toekomst meer samenwerken en hebben grote ambities. Jaarlijks komen er honderden toeristen vanuit voornamelijk Duitsland en België om zich onder te dompelen in de Beemsterse geschiedenis, maar dat kan altijd meer. Zo benadrukt Woudstra. "We willen mensen echt wat te bieden hebben. Niet alleen een informatiebalie, maar ook onder meer fietsroutes, brochures, boeken en de tentoonstelling. De Beemster is werelderfgoed en dat verdient gewoon de aandacht."