Beemsterse vlaggendrager bij Paralympische Spelen

Atlete Fleur Jong uit de Beemster is een van de vlaggendragers bij de opening van de Paralympische Spelen in Tokio. De ceremonie waarin Jong een belangrijke rol speelt staat gepland voor 24 augustus.

Er zijn 537 medailles, 22 verschillende sporten en vooral veel gemotiveerde paralympiërs. Vanaf 24 augustus proberen 73 Nederlandse atleten zoveel mogelijk medailles in hun koffer mee naar huis te nemen. De openingsceremonie van de Olympische Spelen is het officiële startpunt van het grote sportevenement en gaat gepaard met een vlaggenparade.

Samen met handbiker Jetze Plat zal Jong de Nederlandse vlag dragen bij de openingsceremonie. ‘‘Wat een eer dat ik de vlag voor Nederland samen met Jetze mag dragen’’, vertelt Fleur Jong in een bericht over de bekendmaking. ‘‘De vlag symboliseert voor mij dat niets onmogelijk is. Zolang je maar blijft dromen en in jezelf gelooft.’’

Het was voor Fleur Jong (25) een lange weg. Op 17-jarige leeftijd veranderde haar leven voorgoed. Door een bacterie in haar bloed verloor ze beide onderbenen en raakte acht vingers voor de helft kwijt. Ze kon niet meer dansen en tennissen. Al gauw ontdekte ze een nieuwe passie: atletiek.

En die nieuwe passie legde haar beslist geen windeieren. Ze deed in 2016 al mee met de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, maar het toppunt kwam dit voorjaar. In haar klasse was ze de eerste atleet die verder dan zes meter sprong. Naast de Europese titel, leverde het haar een wereldrecord op.

Sport Awards

Al vóór de grote sportprestaties viel Jong op. In 2015 won ze de Sport Awards Purmerend Beemster, categorie Beste Aangepast Sporter. In de grote zaal van De Purmaryn kreeg ze de award uitgereikt.