Bert Kops over jeugd: "Ze zijn soft en zitten liever achter de Playstation"

Oud-worstelkampioen Bert Kops was woensdagavond te gast in Purmerend Sport. De Purmerender heeft een sportschool in Amsterdam, waar onder andere worsteltrainingen worden gegeven. Hij merkt dat er minder animo voor sporten is in vergelijking met vroeger. “De jeugd van tegenwoordig, die zijn best wel verwend natuurlijk. Ze zitten liever achter hun Playstation 5, dan dat ze moeten afzien op trainingen.”

Door de opkomst van MMA (Mixed Martial Arts red.) werd worstelen een stuk populairder in Nederland. “Kooivechten vinden mensen wel een mooie sport. Om mee te kunnen doen aan zo’n gevecht, moet je wel kunnen worstelen. Anders ben je kansloos. Je kan olympisch kampioen boksen zijn, maar als je geen worstelachtergrond hebt, wordt je in elkaar geslagen in de kooi."

Op dit moment zijn er 20  junioren bij de sportschool van Kops en 30 tot 35 senioren. “Dat is redelijk veel in vergelijking met andere sportscholen, maar het is een stuk minder dan toen ik begon. Het worstelen was 30 à 40 jaar veel groter in Nederland. Er is in de tussentijd ook veel veranderd, het kickboksen is er ook bijgekomen.”

Kops ziet dat andere sporten hetzelfde probleem hebben. “Sommige voetbalclubs hadden vroeger 20 elftallen en hebben er nu nog maar 5 of moeten fuseren. Het zijn andere tijden. Coffeeshops, internet en andere dingen zijn erbij gekomen. Over het algemeen is de jeugd wel wat softer geworden.”

Bekijk hieronder het volledige interview met Bert Kops in Purmerend Sport: