Bert Kops; worstelkampioen met een eigen boek

Purmerender Bert Kops is veelvoudig Nederlands worstelkampioen. Hij traint niet alleen verschillende topvechters, maar ook bekende Nederlanders. Vorig jaar kwam het boek van Kops uit. Zaterdagmiddag staat hij van 14:00 tot 15:30 uur in de bibliotheek aan de Waterlandlaan.

In de voetsporen van zijn legendarische vader Bert Kops senior wordt ook junior veelvoudig Nederlands kampioen, maar het leven van 'Bertje' gaat niet alleen over rozen. "Ik werkte als beveiliger bij Casa Rosso en vond het eigenlijk wel prima. Overdag wat trainen, ’s avonds werken." Eind jaren ’70, begin jaren ’80 kwam Kops in aanraking met ‘duistere figuren’. "Ze vonden het allemaal wel interessant om mij te kennen."

Het werd voor de vader van Bert iets te gevaarlijk en hij kocht in 1985 een sportschool. "Mijn vader is een harde werker en zag dat het de verkeerde kant op ging met zijn oudste twee kinderen. Ik werkte als beveiliger op de Wallen en mijn zus Greetje zat achter de kassa bij een gokhuis. Ik begrijp dat mijn vader iets wilde bedenken om ons van de straat te houden, want wat in die buurt gebeurde vond je normaal. Het was jouw omgeving en je was niet anders gewend. Daarnaast was ik ook wat naïef in die tijd."

Klaas Bruinsma

Een van Kops’ vrienden was André Brilleman. De in de midden jaren ’80 geliquideerde kickbokser stelde de Purmerender voor aan drugsbaron Klaas Bruinsma. "Ik kwam in het Amstel Hotel en toen werd verteld dat ze het prachtig vonden om mij erbij te hebben. Ik ben er niet op in gegaan. Twee jaar ervoor kreeg Brilleman ruzie om een liquidatie en dat was voor mij een eyeopener. Ik merkte dat het uiteindelijk met niemand goed afliep. Nu is het nog veel duidelijker te zien. Al die zware jongens zijn of dood of zitten levenslang in de bak."

Sportschool

Inmiddels is de sportschool volledig in handen van de tweede generatie. Bert en zijn drie jaar oudere zus Greetje runnen de gym, waar naast topvechters ook diverse bekende Nederlanders trainen. "Achteraf kijk ik met gemengde gevoelens terug op mijn leven. Ik heb spijt van bepaalde dingen. Bijvoorbeeld dat ik me te veel heb laten leiden. Terugkijkend zie ik wel een mooie carrière. Ik ben trots op wat ik heb bereikt."

Podcast

Zaterdagmiddag is Bert van 14:00 tot 15:30 uur te gast in de bibliotheek. Hij vertelt meer over zijn leven en het boek. Wesley Dekker sprak met de gevierde worstelkampioen. Beluister dat gesprek hieronder.