Betje Wolff Museum wordt groter

Met het “slaan” van de eerste paal is de lang gekoesterde wens van het museumbestuur om meer groepsruimte te creëren een stap dichterbij gekomen. Ook de entree met museumwinkel wordt verbeterd.

Museum Betje Wolff in Middenbeemster is niet geschikt om grote groepen belangstellenden te ontvangen. Daarom was het een langgekoesterde wens om uit te breiden. Na jaren overleg met diverse partijen, is er nu concreet resultaat. De oude wagenschuur is gesloopt om plaats te bieden aan grotere nieuwbouw. Waardoor er straks een goede entree met ontvangstruimte voor groepen ontstaat.

Gevel

Aangezien het vier eeuwen oude pand een rijksmonument is, hadden de nieuwbouwplannen heel veel voeten in de aarde. De gevel moest onder andere gehandhaafd blijven. Bouwcoördinator Bert Jaarsma daarover: “ We hebben tijdens het hele proces van jaren weleens onze twijfels gehad of realisatie er wel in zat. Niet alleen om de voorwaarden maar ook om het financieel mogelijk te maken”. Dat proces is nu gelukkig achter de rug.

Twintig palen

De voormalige pastorie is niet onderheid. Door de kwetsbaarheid van de omgeving, was heien op deze locatie dus ook niet mogelijk. Diverse kortere metalen cilinders boven elkaar worden tot een diepte van 15 meter geboord en geschroefd. Tot op de tweede zandplaat. In deze koker wordt cement gestort en slangen bevestigd om optimaal gebruik te kunnen maken van bodenwarmte. Een techniek die er samen met zonnepanelen op de eerder gerealiseerde nieuwe wagenschuur voor moet zorgen dat het museum in de toekomst nagenoeg energie neutraal wordt. In totaal moeten twintig palen de grond in.

Foto: Geert Heikens