Bewogen afscheid van PvdA wethouder Thijs Kroese

De gemeenteraad van Purmerend nam gisteravond, 26 januari, afscheid van wethouder Thijs Kroese (PvdA), die na een periode van overspannenheid bewust niet terug keert. Een bewogen afscheid. Burgemeester van Selm zette hiervoor de toon: “Je vertrek was niet gehoopt, maar het gaat toch gebeuren”.

In haar toespraak verwoordde Van Selm de mening en gevoelens van iedereen die met Kroese werkte: “Je wordt geroemd als een zeer getalenteerde wethouder, een bestuurlijke hoogvlieger met hart voor de stad en je gezin”. Zij signaleerde dat Kroese erin slaagde het vertrouwen van de woningcorporaties en investeerders te winnen met als resultaat dat iedereen in Purmerend wil investeren. 

Manier van werken

De bouwactiviteiten en de manier van werken van Kroese, scherp in het debat, welbespraakt, strategisch en met een enorme dossierkennis, bleven niet onopgemerkt. Binnen Purmerend maar ook regionaal. Van Selm vertelde dat ambtenaren na afloop van diverse regio overleggen trots op hem waren en op Purmerend. “We liepen keihard voor hem, omdat hij dat ook voor ons deed. Hij wilde dat eigenlijk niet horen. Veranderde dat steevast in - wij werken met elkaar- “. 

Oprechte woorden van Kroese

Kroese was in zijn eigen speech open over zijn vertrek en bekende: “Om hier zo te staan, is heel moeilijk voor me. Ik heb hier 12 jaar lang rondgelopen en enorm plezierig gewerkt. Het heeft mij gevormd. Ik ben een veel socialer mens geworden en nog meer van de stad gaan houden. Dat eindigt vandaag".

Advies aan raadsleden

Kroese gaf de raad belangrijk advies mee voor de omgang met ambtenaren: “Onze medewerkers worden soms absoluut onbeschoft bejegend. Dat gebeurt bij bewoners bijeenkomsten maar ook hier in de raadzaal als insprekers het woord hebben. U grijpt dan in en geeft daarmee het goede voorbeeld. Maar het gebeurt niet altijd. Blijf daar scherp op. Vaak onderschat u de kwaliteiten van de ambtenaren vooral als het woord Beemster valt. Dat is niet goed. De gemeente komt daarmee niet verder. Als u de gemeente zo goed en efficiënt wilt blijven besturen als in de afgelopen jaren dan moet dat anders. Nu ik wethouder af ben, kan ik u dit wel zeggen. Het heeft mij heel erg bezig gehouden”. 

Hij rondde zijn speech af met dank aan de velen die hem steunden tijdens zijn afwezigheid. Kroese: “ Dat heeft mij goed gedaan. U toonde waardering voor mijn besluit om te vertrekken. Ik kreeg er alle begrip voor. Dat was precies wat ik nodig had op dat moment”. De gemeenteraad wenste hij alle benodigde wijsheid toe. Kroese: “De gemeente is bij u in goede handen. U heeft beslissingen genomen ook als dat moeilijk was. Het ga u goed. Ik ga wat anders doen”.

Foto: Evert Ruis